با وجود اینکه قدمت انجام عمل تفکیک و دانه بندی ذرات توسط انسان به هزاران سال پیش باز می گردد، شاید بتوان گفت نقطه عطف پیشرفت بشر در این زمینه طی سال های اخیر و با صنعتی شدن و پیشرفت چشم گیر تکنولوژی ساخت ماشین آلات حرفه ای همچون دستگاه الک صنعتی بوده است. یکی دیگر از تجهیزات فوق العاده در این زمینه، دستگاه های کلاسیفایر یا جدا کننده هستند که در انواع مختلف و به منظور اجرای جداسازی ذرات درشت معدنی از جریان آب، هوا یا محصول نهایی مورد استفاده قرار می گیرند. کلاسیفایر هوایی یا همان ایر کلاسیفایر (Air Classifier) در واقع یکی از شناخته شده ترین و پر استفاده ترین این نوع تفکیک کننده ها در صنعت معدن و فرآوری مواد معدنی (به ویژه شن و ماسه) است که طی سال های اخیر مورد توجه مصرف کنندگان این حوزه قرار گرفته است. گروه صنعتی سهند پویا در راستای بومی سازی و پیشرفت در زمینه تولید نمونه های داخلی تجهیزات و ماشین آلات معدن، اقدام به طراحی و ساخت این محصول نموده است. لذا در ادامه قصد داریم با معرفی کامل این دستگاه به شناخت بهتر آن و در نتیجه اخذ تصمیم بهتر برای خرید محصول مناسب پروژه کمک نماییم.
همچنین دیدن فرمایید: معرفی پمپ اسلاری
ایر کلاسیفایر (Air Classifier)
کلاسیفایر هوایی در واقع یکی از تجهیزات مورد استفاده در صنایع مختلف به منظور جداسازی ذرات بر اساس شکل، اندازه و چگالی است که از ساختار منطبق با اصل گریز از مرکز و همچنین درگ هوا به منظور طبقه بندی مواد به گرو های مختلف برخوردار است. از آنجایی که جداسازی ذرات کوچک تر از حد استاندارد تا حد زیادی بر کیفیت مطلوب محصول خروجی موثر است، استفاده از ایرکلاسیفایر می تواند تا حد زیادی به حذف این گونه ذرات کمک نموده و بر ارزش محصول نهایی بیفزاید.
استفاده از کلاسیفایر هوایی به حوزه خاصی محدود نبوده و از صنعت تولید فرآورده های شیمیایی گرفته تا مصالح ساختمانی قابل استفاده می باشد. اما شاید بتوان یکی از مهم ترین مصارف این دستگاه تصفیه را صنایع فرآوری مواد معدنی نظیر کارخانجات تولید شن و ماسه دانست. به این صورت که در مواقعی که به علت اندازه بسیار کوچک ذرات نمی توان از ماسه شور استفاده نمود، تنها با قرار دادن ایرکلاسیفایر در انتهای خط تولید شن و ماسه و پس از ماشین آلات خردایشی همچون سنگ شکن غلطکی، می توان خروجی نهایی شن و ماسه را کاملا مطابق با نیاز مشتری و همچنین استانداردهای حوزه کنترل نمود. علاوه بر محصول شن و ماسه، پودر های فلزی، سیمان، خاکستر بادی، سیلیس، مهره های شیشه ای، محصولات غذایی (آرد، شکر و ادویه جات)، پودرهای دارویی، گرانول های پلاستیکی و مواد آرایشی و… همگی جزو محصولاتی هستند که کیفیت نهایی آن ها تا حد زیادی به استفاده از دستگاه ایر کلاسیفایر بستگی دارد.
نحوه عملکرد کلاسیفایر هوایی
دستگاه ایر کلاسیفایر همواره در مقطع مستطیلی و مجهز به سیستم کنترل سرعت هوایی (بادی) تولید می گردد. نحوه عملکرد آن نیز از این قرار است که فرآیند حرکت سیال ها از طریق هوای فشرده تزریق شده توسط لوله انتقال کنترل می شود. به این صورت که با تزریق هوای فشرده در فواصل منظم، ذرات از یک سو به سمت بالا و از سوی دیگر نیز به سمت پایین حرکت نموده و بر اثر این فرایند عمل تفکیک ذرات کوچکتر با دقت انجام می گیرد.
معرفی انواع ایرکلاسیفایر
ایرکلاسیفایرها انواع مختلفی دارند که هرکدام برای جدا کردن ذرات بر اساس اندازه و ویژگیهای خاص طراحی شدهاند. برخی از مدلها شامل ایرکلاسیفایرهای تحت جاذبه، آبشاری، بر بستر سیال و گردبادی هستند که انتخاب میان آن ها می بایست حتما با در نظر گرفتن ویژگی های متریال، ظرفیت و نیاز به دقت جدایش صورت گیرد. لذا در ادامه به اختصار به بررسی هر یک از این نمونه ها پرداخته ایم.